Vuokko Isaksson: "Nainen tilkuttelee elämäänsä – Lady Quilts the Blues" 50 vuotta nykytilkkutaidetta

PROTO – Pohjois-Suomen muotoilijat ry:n kutsunäyttely:

Vuokko Isaksson

Nainen tilkuttelee elämäänsä – Lady Quilts the Blues 50 vuotta nykytilkkutaidetta

19.8. – 6.9.2015

 

Tilkkutaiteeni alku? Oliko se silloin, kun ompelin ensimmäisen tilkkutäkin 14-vuotiaana? Vai silloin, kun sain ensimmäisen kerran työni, vauvan pussilakanan kuvan työohjeineen Kotilieteen vuonna 1966? Voisihan se olla sekin, kun kemiläisen kuvataiteilija Olavi Korolaisen kehotuksesta pidin ensimmäisen julkisen näyttelyn Kemin taidemuseossa syksyllä 1973. Joka tapauksessa käsitöitä intohimoisesti rakastavasta tytöstä kasvoi sekä tilkkutaiteilija että käsityönopettaja, luovan käsityönopetuksen uranuurtaja Suomessa.

Vuonna 1966 pidin Suomen käsityön museossa retrospektiivisen 30-vuotisnäyttelyn ”Kotikäsityöstä taiteeksi”. Lapsuuskaupunkini Kouvolan taidemuseo vietti 20-juhlavuottaan vuonna 2007 ja siinä yhteydessä esillä olivat sekä taiteilijaminäni että luovan tilkkuilun opettajaminäni 40-vuotisjuhlanäyttelyssä ”Hirsimökki kultaisessa leikkkauksessa / A Log Cabin in Golden Section”, jossa tutkin kuvataiteen ja tilkkutradition kohtaamista nykytilkkutaiteessa.

50-vuotisnäyttelykiertueeni ”Nainen tilkuttelee elämäänsä / Lady Quilts the Blues” käynnistyi Kuhmoisten pääkirjaston galleriassa 2014 ja on pienimuotoinen ja sisällöltään henkilökohtaisin. Teokset ovat syntyneet elämäni kriisi- ja risteyskohdissa, ovat eräänlaisia selviytymistarinoita. Tilkkuilun avulla olen käsitellyt niin avioeron, lapsen sairastumisen kuin kuoleman rajalla käynnin. Mukana on myös yhteiskunnallisia kannanottoja, olen koko aikuisikäni ollut yhteiskunnallisesti aktiivinen.

Nykytilkkutaide on Suomessa, kaikesta huolimatta, edelleen marginaalitaidetta alkaen käsitteistä. Tekstiilitaidetta vai kuvataidetta? Jo sanasto on sekalainen ja selkiintymätön. Naisten kotikäsityön jatke vai vakavasti otettavaa visuaalista ilmaisua? Esillä taidemuseoissa, gallerioissa vai yleensä harrastustaiteelle tarkoitetuissa tiloissa?

Vuokko Isaksson on ollut PROTO ry:n jäsen vuodesta 1996 alkaen. PROTO ry:n hallituksessa hän on ollut vuosina 2008-2009.

PROTO ry:n kutsunäyttelyn lisäksi tilkkutaidetta on esillä koko kesän ajan Oulun taidemuseossa, kun siellä avataan 5.6.2015 merkittävin koskaan Suomessa esillä ollut nykytilkkutaiteen näyttely. Esillä on kahdeksan amerikkalaista huipputason nykytilkkutaiteilijaa. 

https://www.facebook.com/events/1861195547439319/