Verna Kovanen: Broken Holiday

Teoskuva: Verna Kovanen - Hide away 2

Avajaiset 15.9. klo 17-19. Tervetuloa!

Matkailuala on muutoksessa. Lomailutottumuksemme ovat kohdanneet huolen ilmastonmuutoksesta, koronapandemiasta ja muista poliittisista haasteista. Turismin näyttämöt, Välimeren rantojen lomakeskuksissa, täyttävät rantoja vuorotellen keskenjääneiden rakennushankkeiden kanssa. Nämä modernit rauniot ovat tulevaisuuden ja menneisyyden välissä, jossa kauneinkin auringonlasku antaa meille vain pienen hetken eskapismia.

Galleria 5:ssä nähdään valokuvataiteilija Verna Kovasen (s.1989) Broken Holiday -valokuvasarja. Sarja on kuvattu vuosina 2016–2019 Välimeren lomakeskuksissa Pohjois-Kyproksella ja Turkissa. Se on kokoelma välähdyksiä turistin mielestä, joka on samaan aikaan nostalginen, hämmentynyt ja melankolinen. Kovanen tutkii sarjan kautta turismin konseptia ja omaa suhdettaan rantalomailuun. Nuoruudesta lähtien etelänmatkailun tapakulttuuria sisäistänyt post-turisti on uuden edessä, kun maailma ympärillä muuttuu. Tulevatko turistit enää hotelleihin sesongin alkaessa? Minne minä menen?

Verna Kovanen valmistuu nyt syksyllä Aalto-yliopiston Visuaalisen kulttuurin, nykytaiteen ja kuratoinnin ohjelmasta taiteen maisteriksi. Kovanen on tunnettu myös 2016 julkaistusta Näkymättömät-kirjastaan, joka käsittelee lasten mielikuvitusystäviä. Viime vuosina Kovasen teoksia on nähty yksityisnäyttelyissä Suomessa ja Venäjällä sekä monissa ryhmänäyttelyissä niin kotimaassa, Itävallassa kuin USA:ssa. Broken Holiday -valokuvasarjasta on suunnitteilla kirja.

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus Taike ja Journalistisen Kulttuurin edistämissäätiö JOKES sekä Aalto ARTS stipendirahasto.

”Olen matkaaja, joka on erehtynyt miettimään, miksi edes on matkalla
Matkaaja, joka on päätynyt katsomaan toiseen suuntaan mihin matkaopas on kehottanut.
Matkaaja, joka on pysähtynyt miettimään miksi kaikki näyttää erilaiselta kuin oli kuvitellut ja silti samalta mitä oli odottanut.
Matkaaja, joka on kyllästynyt istumaan rannalla katse horisonttiin naulittuna.
Matkaaja, joka yrittää kääntää maailman uutiset ja ilmastonahdistuksen pois mielestään ja ajatella samalla kaikkea samaan aikaan.
Matkaaja, joka kaikesta huolimatta matkalla ollessaan jo miettii seuraavaa matkaansa.”