Tiina Sipilä: Tiikerin häntä

Tiina Sipilä: Tiikerin häntä
26.4.-14.5.2017

Taidemaalari Tiina Sipilä asuu ja työskentelee Hailuodossa. "Täällä luonto ja vuodenajat ovat osa jokapäiväistä elämää. Sääilmiöt ovat voimakkaita, esimerkiksi merisumu eri vuodenaikoina, hienot auringon nousut ja laskut ja niiden heijastukset mereen ja pilviin. Talvella tähtitaivas ja revontulet, kuutamo pakkasyössä. Erilaiset elementit näyttäytyvät vahvoina: valo ja pimeys, lämpö ja kylmyys – vesi, ilma, tuli ja hiekkainen maaperä. Valokuvaamisen avulla olen oppinut sommittelemaan, rajaamaan, kiinnittämään huomiota valoihin, väreihin ja tunnelmaan. Nämä asiat ovat oleellisia myös maalatessa.

Näyttelyni kertoo väreistä, muodoista, liikkeestä, staattisuudesta, symmetriasta ja kaaoksesta. On pinta, joka on näkyvä ja ilmeinen ensikatsomalla. Ja on pintoja, jotka ovat kerrostuneet ja avautuvat hitaammin ja hiljaisemmin. Jokainen katsoja voi kokea mitä itse tahtoo, yhdistelemällä eri elementtejä, pintoja, värejä muotoja, mielikuvia, ajatuksia ja tunteita. Katsomiseen ja kokemiseen ei ole oikeaa tai väärää tapaa. On niin monta tulkintaa kuin on katsojaakin, ja se on kiinnostavaa. Minulla tekijänä on oma ’todellisuuteni’ maalausten suhteen, joka muodostuu kunkin maalauksen tekoprosessin aikana.

Näyttelyni teema liittyy asuinpaikkaani ja aikaan, jonka olen asunut ja elänyt Hailuodossa: Valon ja varjon tasapainoon. Värien, muotojen, valojen ja muiden luonnonilmiöiden lisäksi tutkin teoksissani liikettä ja staattisuutta. Sivusuuntaista, alhaalta ylös tai ylhäältä alas, pyörivää, säännönmukaista ja epäsäännöllistä, hidasta ja nopeaa liikettä sekä liikkumattomuutta. Myös erilaiset pinnat ovat keskeinen tekijä. Jokainen pinta voi olla tasainen tai epätasainen, ohut tai paksu, läpikuultava, peittävä tai rosoinen.

Käytän teoksissani nestemäistä tussia, akryylivärejä, öljyvärejä ja spraymaaleja. Spraymaalit ovat innoittaneet minua tekemään myös graffitimaisia teoksia, joissa on ’viesti’. Se voi olla ajatus, ehdotus, näkökulma, havainto tai mielipide."

Tiina Sipilä (s.1967) on valmistunut Vapaasta Taidekoulusta taidemaalariksi vuonna 2012. Hänellä on myös taideterapeutin koulutus.

Avajaiset ti 25.4. klo 17-19. Tervetuloa!
Näyttely on myös mukana maksuttomalla Kiertelemättä-näyttelyopastuksella to 4.5. klo 17-18, lähtö kulttuuritalo Valveen ala-aulasta.