Teija & Pekka Isorättyä: Vikasietotila

 

Näyttelyssämme on esillä kineettisiä veistoksia ja installaatioita, joiden aiheet liittyvät yhteiskunnan tai ympäristön häiriöihin.

Saleissa kiertää rollaattoreilla kulkevia vanhus robotteja teossarjasta Invalid robots.   Invalideja robotteja alkoi syntyä vuodesta 2010, kun tulimme Suomeen pitkän Meksikon kauden jälkeen. Oli ”tulevaisuuden vuosikymmen” eikä katukuvassa pyörinyt vielä yhtään ihmisrobottia. Pohdimme veistosta, joka voisi liikkua omilla jaloillaan. Meksikolainen taiteilijaystävämme, Marina de Ita, vierailullaan Suomessa valokuvasi meidän kameralla rollaattoreilla huristelevia vanhuksia. Hän näki sen Suomelle ominaisena eksoottisena ilmiönä. Omat isovanhempamme olivat huonossa kunnossa. Yhteiskunta oli koneistunut niin tehokkaaksi, ettei omaisten hoivaamiseen jäänyt aikaa.

Invaliidit Robotit ovat kiertäneet ympäri maailmaa viimeisen kuuden vuoden aikana ja ovat yhä vain ajankohtaisempia yhteiskunnallisten ongelmien symboleina.

Pekka & Teija Isorättyän taiteellinen ura alkoi Mexico Citystä, missä he työskentelivät vuosina 2007- 2010. Sen jälkeen taiteilijapari asui ja työskenteli pari vuotta Saksassa eniten Berliinissä. Vuodesta 2013 merien koluamien taideteosten aiheena ja materiaalilähteenä määritteli heidän asuinpaikkansa seuraavat kolme vuotta: Suomen ja Ruotsin rannikoilta Tanskaan, Quintana Roohon Meksikoon ja puoleksi vuodeksi Japaniin. Viimeisen vuoden Isorättyät ovat työskennelleet Torniossa tavoitteenaan luoda taidetta perheenä pian vuoden vanhan Iisakki-pojan kanssa. Tammikuussa 2017 taitelijaperhe lähtee New Yorkiin työskentelemään Alfred Kordelin-säätiön stipendillä ISCP  taiteilijaresidenssiin.

Isorättyät ovat kotoisin Torniosta, he ovat tutustuneet toisiinsa jo esikoulussa. He opiskelivat yhdessä useita taideaineita Aaltoyliopiston taideteollisessa korkeakoulussa Helsingissä vuodesta 2001 alkaen ja valmistuivat taiteen maistereiksi taidekasvatuksen osastolta vuonna 2010.

 

Lisätietoja:
Teija & Pekka Isorättyä
isorattya [ät] gmail.com
p. 040 653 7985

Ella Lukkari
Galleria 5:n tiedotusvastaava
galleria5oulu [ät] gmail.com
p. 044 031 3631