Taiteilijakollektiivi Kunst: Facts of Life

Sirpa Päivinen: Ydinvoimalatyömaa, 2015

Taiteilijakollektiivi Kunst on kuuden taiteilijan yhteistoiminnallinen yksikkö, joka operoi nykytaiteen kentällä. Taiteilijakollektiivi Kunstin muodostavat Christina Holmlund (TaM),
Pia Paldanius (KuM/TaM), Jarmo Palola (TaM), Sirpa Päivinen (TaK), Anu Suhonen (TaM)
ja Julia Weckman (TaM).

Facts of Life käsittelee muuttuvan yhteiskunnan, luonnon ja ihmisen välisen toiminnan synnyttämiä ristiriitoja, ympäristöä ja identiteettiä. Mistä kansallinen minuus ja suhde ulkopuoliseen todellisuuteen rakentuu? Kuinka henkilökohtainen kokemus heijastuu tulkintaan ja muokkaa tulkintaa? Miten havainto ja opittu näkeminen tuottavat kuvallisia järjestyksiä? Maisemallinen tila on ikään kuin tapahtumahorisontti, jossa aito ja keinotekoinen, villi luonto ja urbaani, todellisuus ja alitajunta kohtaavat. Tila voi olla mielenmaisema tai todellisuuden heijastuma - näyttämöllinen konstellaatio. Kaikki voi olla oikein tai väärin.

Työskentelemme valokuvan, videon, maalauksen ja kuvanveiston keinoin. Erimediaisuus avaa näkökulmia sisällöllisiin ja kokemuksellisiin kohtaamisiin. Valokuva yhtä aikaa etäännyttää ja tuo lähelle ilmiöitä. Videoteoksissa katsoja kohtaa automaattisen näkemisen ja virheen välisen ristiriidan, joka pakottaa näkemään toisin. Maalauksella on muisti, jonka kerroksiin havainnon ja prosessin muokkaama tieto tallentuu. Kolmiulotteisten teosten materiaalit leikittelevät kehollisiin ja kulttuurisiin järjestyksiin liittyvillä merkityksillä. Näyttelyssä Facts of Life teokset rakentuvat suhteessa tilaan ja toisiinsa.
 

Näyttely on mukana maksuttomalla Kiertelemättä-opastuksella to 1.6. klo 17. Lähtö kulttuuritalo Valveen ala-aulasta.