Seppo Alanissi ja Jussi Nykänen: Luotteet

 

Luotteet on Jussi Nykäsen ja Seppo Alanissin yhteisnäyttely. Molempien ilmaisun teknisenä selkärankana on taidegafiikka. Taiteilijoita yhdistää myös kiinnostus myytteihin niin universaalilla, kansallisella kuin henkilökohtaisella tasolla.

Nykäsen teoksissa on vaikutteita sekä länsimaisesta surrealismin traditiosta että suomalais-ugrilaisesta kansantaiteesta ja mytologiasta. Alanissin kokonaisuus koostuu teoksista, joita yhdistää henkilökohtaisen mytologian teema. Hänen teostensa kuvastossa yhdistyvät vaikutteet maailman eri mytologioista, pop-kulttuuri, sarjakuvat ja traditionaalinen, suorastaan arkaainen symboliikka.

Myytit ja mytologia ovat läsnä myös näyttelyn nimessä; luotteet ovat olleet suomalaisessa magiassa kaikkein voimallisimpia loitsuja ja runoja, ”luotettuja sanoja”. Näyttelyn teokset voi nähdä kuvataiteen muotoon puettuina luotteina, jotka tekijät nyt luovuttavat yleisölleen.

Jussi Nykänen (s.1985) on pieksämäkeläissyntyinen kuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee Helsingissä. Häneltä on esillä teoskokonaisuus, joka yhdistelee taidegrafiikkaa, kuvanveistoa ja ready-made-elementtejä.

Seppo Alanissi (s.1979) on Multialta kotoisin oleva kuvataiteilija, joka niin ikään asuu ja työskentelee Helsingissä. Häneltä on esillä sarja etsaus- ja akvatintateoksia. Alanissin teoksissa on usein pääosassa viiva, sen monimuotoisuuden ja yksinkertaisuuden vuoropuhelu. Viivasyövytystekniikan kautta teokset yhdistyvät klassiseen ja esoteeriseen kuvitusperinteeseen.

Nykänen ja Alanissi ovat valmistuneet kuvataiteilijoiksi Saimaan ammattikorkeakoulusta. Näyttely on taiteilijoiden ensimmäinen yhteinen projekti ja samalla kummankin ensimmäinen näyttely Oulussa.

Näyttely on mukana Kiertelemättä-opastuksella to 3.5. klo 17. Aloitus kulttuuritalo Valveen aulasta.

Taiteilijat ovat tavattavissa gallerialla näyttelyn viimeisenä päivänä su 13.5. klo 12-16. Tervetuloa.

 

Kuvat: Seppo Alanissi, nimetön, 20cm x 12cm, viivasyövytys ja akvatinta, 2016. Jussi Nykänen, teos sarjasta väet, 35cm x 27cm, monotypia ja kelo, 2017.