Salla Laurinolli - Humus

Humus (lat.= maa, maaperä)

Näyttely koostuu uusista maalauksistani, joissa pohdin maisemanalaista maailmaa. Erityisesti minua kiehtoo maaperään tallentunut historia ja sen kerroksien läpi kulkeva, elämää tässä hetkessä ylläpitävä liike.

Muutaman vuoden ajan olen käynyt 1700-1800-lukujen tutkimusmatkailun mittauspisteillä eri puolilla pohjoismaita havainnoimassa maisemia. Syventymiseni aiheeseen liittyy yleiseen kiinnostukseeni historiaa, karttoja ja kulkemista kohtaan. Laajempi viitekehys liittyy ihmisen luontosuhteeseen, mittaamisen ja vallan suhteeseen sekä lopulta siihen, mikä on mittaamisen suhde käsitykseemme maailmassa olemisesta ja merkityksellisestä elämästä.

Viime vuonna siirryin tunnettujen mittauspisteiden ja komeana avautuvien maisemien kiertämisestä kohti hiljaisempia ja syrjäisempiä, hankalammin saavutettavia alueita. Historiallisesti merkittäviä paikkoja, joiden merkityksellisyys ei välttämättä kumuloidu alueelta avautuvan näkymän vaikuttavuudessa, vaan hiljaisuudessa korostuukin hiki ja tuuli tai eksymisen pelko. Vaikeakulkuisessa maastossa kompastelu kiinnittää huomion erilaisiin esteisiin ja onkaloihin. Havainnointi siirtyy lähelle ja maiseman alle syvennyksiin, hämärässä ja pimeässä tapahtuvaan liikkeeseen.

Kiitos Hämeen taidetoimikunnalle ja Hämeen Kulttuurirahastolle työskentelyni tukemisesta.

Avajaisia ei järjestetä koronaepidemian vuoksi.

Taidemaalari Salla Laurinolli (s.1976) on valmistunut kuvataiteilijaksi SAMK Kuvataide Kankaanpäästä 2002 ja taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta 2019. Laurinollin tuotanto koostuu pääasiassa eri kokoisista öljy- ja akryylimaalauksista, joissa hän tutkii yleisen ja yksittäisen luontokäsityksen törmäämistä yksilöllisessä luontokokemuksessa. Hän asuu ja työskentelee Hämeenlinnassa.