Riikka Laitinen: "SELKÄ"

”Selkä on suuri järvialue, jossa ei ole saaria tai niitä on vain muutamia.

Ihmisen selkä on niskan ja pakaroiden väliin jäävä alue.

Näyttelyssä olevien töiden painojäljet ovat suurennoksia mikroskooppisista kuvista ihmisen ihon alta. Isoon mittakaavaan suurennettuna ne alkavat menettää muotoaan ja muodostaa uudenlaisia merkkejä, jälkiä ja merkityksiä paperin pintaan.

Painojäljet  voivat olla merkkejä järven selän laitamilta. Merkkejä kareina ja saarina. Kareja joita ei huomaa. Saaria joiden poukamiin voi mennä myrskyä suojaan. Ne voivat olla myös merkkejä ihmisen selästä. Niitä voisi nähdä kun painautuu toisen lämpöistä selkää vasten. Nähden luomet ja ihoon jääneet painaumat karttoina, jälkinä johonkin, jota ei tunne tai on vasta alkamassa tuntemaan.

Jäljet voivat johdattaa. Ne voivat kertoa jotain, joka avautuu pikkuhiljaa kuva kuvalta. Ne opastavat tai voivat johtaa harhaan. Niiden takaa voi löytyä uusi maailma, maailma, jota ei ole aikaisemmin huomannut, tiennyt olevan olemassakaan.

Osa teoksista on saanut  nimensä yhdestä Oulujärven selästä sekä sen saarista ja kareista”,  Riikka Laitinen avaa näyttelynsä tematiikkaa ja seripainomenetelmällä toteuttamiensa teosten sisältöä.

Riikka Laitinen (s.1968) asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on koulutukseltaan tekstiilisuunnittelija ja suorittaa parhaillaan kuvataidekasvatuksen maisteriopintoja Aalto-yliopistossa. Laitinen on opettanut jo pitkään taidetta muun muassa Helsingin kaupungin kulttuuriasiainkeskuksessa Annantalossa.