Reima Hirvonen: Henkiliha II

 

REIMA HIRVONEN: Henkiliha II, Spirit flesh
18.10.-5.11.2017 Galleria 5

Lämpimästi tervetuloa avajaisiin 17.10.2017 klo 17.00-19.00! Näyttely on myös mukana Kiertelemättä-opastuksella to 2.11. klo 17. 

Reima Hirvosen työskentelyssä on nähtävissä paljasta herkkyyttä yhdistettynä teatraalisuuteen. Tunteet ovat voimakkaita. Teosten keskellä kulkiessamme olemme elämän näyttämöllä, Hirvosen tunnemaastossa. Hänen visuaalinen työskentelynsä sisältää väkevää tunnetta, kaihoa ja peittelemätöntä kauneutta. Hän kuvaa arasti, hauraasti, peittelemättömästi ja kömpelön vimmaisesti fyysistä ja henkistä halua, yhteyden hakemista toiseen lihalliseen olentoon, jumalaan tai näkymättömään viisauteen.

Näyttelyn teema on henki ja liha: henkiliha. Esillä on installaatio ja maalauksia sekä piirustuksia. Henkilihassa on kyse ruumiillisuuden ulkopuolelle astumisesta – ei mies, ei nainen. Se kertoo kokemuksesta ihmiskehossa ja kokemuksesta sen ulkopuolella. Teoksissa kuvataan yhteyden saavuttamista tai sen kaipuuta henkeen.

”Hän on omintakeinen kala, joka ui syvissä vesissä – aikamme vapaa intiaani. Hän edustaa mielestäni marginaalitaiteessa marginaalia kuitenkaan sitoutumatta marginaaliin. Hänen pyrkimyksenään on ymmärtää ihmiskuvaa kokonaisvaltaisesti omakohtaisen kokemuksen tuoman viisauden, herkkyyden, alastomuuden ja vastoinkäymisten herkistämänä. Hän tuo esille tunteiden vuoristorataa, jotta me ihmiset yhdessä ja erikseen voimme kokea ja ymmärtää laajemmin – saada yhteyden itseemme ja ykseyteen”, näyttelyn kuraattori ja taiteilijan työskentelyä jo vuodesta 2009 seurannut Riikka Kiljunen toteaa.

Ajankohta on otollinen esittää marginaalin sisältä tulevia universaalien tuntemuksien teoksiksi muotoutuvia kokonaisuuksia. Tässä ajassa on tärkeää sekä taiteilijalle että katsojalle kokea ja jakaa omaa identiteettiään, ja ottaa jokainen ihminen piiriin sisälle. Muodot vaihtuvat, mutta tunteet ovat samankaltaisia ajasta ja fyysisyydestä riippumatta.

Näyttely on ollut ensimmäisen kerran esillä heinäkuussa 2017 Myymälä2 galleriassa, Helsingissä. Oulussa nähdään uudenlainen variaatio teemasta.

Reima Hirvonen (s. 1963) on valmistunut 2003 kuvataiteilijaksi Vapaasta taidekoulusta Helsingissä. Hänellä on ollut näyttelyitä niin Suomessa kuin ulkomailla. Hän on mm. työskennellyt kanadalaistaiteilija AA Bronsonin kanssa Berliinissä ja Witte de With:ssä Rotterdamissa. Pienessä Enon kylässä Pohjois-Karjalassa hän on järjestänyt kokeilevan taiteen näyttelyitä. Hirvonen työskentelee maalauksen, installaation ja performanssin parissa. Kuvataideopintojen lisäksi hän on opiskellut näyttelemistä ja tehnyt draamaopintoja Tampereen yliopistossa ja Niittylahden Kansanopistossa. Hirvonen asuu ja työskentelee Enossa, Pohjois-Karjalassa. Hän on mukana Suomen taiteellisessa metsäteatterissa, vapaan teatterin työryhmässä.