Nathalie Lahdenmäki: ”Kolme huonetta” – keramiikkaa, PROTOn kutsunäyttely

Nathalie Lahdenmäki (s.1974) on keraamikko ja muotoilija, joka on työskennellyt mm. Iittalan ja Arabian muotoilijana. Hänet tunnetaan kuitenkin erityisesti omasta keramiikan studiotuotannosta: ohuista ja pehmeälinjaisista posliini- ja punasavikulhoista ja muista käyttöesineistä pöydän kattamiseen. Helsingin Vallilassa syntyvät esineet ovat kokonaan käsityötä.

PROTO:n kutsunäyttelyssä Lahdenmäki esittelee omaa studiotuotantoaan kolmen huoneen verran. Ruokailuun sopivat LINUM- ja SAUMA-astiamallistot ovat kasvaneet uusilla osilla vuosittain. Pienenpienet, ohuenohuet kulhot ja posliinilusikkateokset tekstiili- ja puualustoineen taas toimivat herkkinä esineasetelmina. Kolmas osa näyttelyä koostuu isommista, käsinrakentamalla valmistetuista uniikeista ruukuista.

Lahdenmäki on saanut runsaasti tunnustusta työstään sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Hänelle on myönnetty useita palkintoja, esimerkiksi Maire Gullichsen -palkinto 2002 ja kolmas sija arvostetussa Minon keramiikkakilpailussa Japanissa 2005. Vuonna 2008 hänet valittiin Vuoden Nuoreksi Muotoilijaksi yhdessä Naoto Niidomen kanssa. Lahdenmäen töitä on hankittu moniin kokoelmiin, mm. Göteborgin Rhösska-museoon. Hän pitää aktiivisesti näyttelyitä Suomessa ja ulkomailla. Oman taiteellisen työn ohella Lahdenmäki toimii lehtorina Aalto-yliopiston taideteollisessa korkeakoulussa