Mervi Patala: Eleitä III

Mervi Patala: "Liljan varjossa", vesiväri paperille, 100x76 cm, 2018. kuva: Heini Vanhanen

Eleitä III -näyttely jatkaa kolmen näyttelyn sarjaa, joista ensimmäinen oli esillä Kaarina-talossa Kaarinassa heinäkuussa ja toinen P-galleriassa Porissa syyskuussa 2019. Näyttely koostuu sarjasta vesivärimaalauksia, jotka kuvaavat perhe-elämän arki- ja juhlahetkien suorittamiseen liittyviä tilanteita.

Perhe- ja lapsikuviin rakennetaan idylliä, jossa asiat näyttävät siltä, miltä niiden kuuluukin. Aikuiset suoriutuvat roolistaan yleensä kohtalaisesti, mutta lasten ilmeet ja eleet paljastavat muunlaisia vireitä. Ensi näkemältä idyllisissä maalauksissa on viittauksia johonkin määrittelemättömään: yksinäiseen, uhkaavaan tai surumieliseen. Yksinäisyyden ja ristiriitaisuuden kokemukset idyllin keskellä vievät jo lapsuudessa sellaisen olennaisen äärelle, jota ei voi loputtomiin paeta.

Teoksissa toistuu hallitun ja hallitsemattoman vuoropuhelu, jota vesivärimaalaus myös tekniikkana korostaa: Lasten eleet paljastavat sen hallitsemattoman puolen, jonka aikuiset pystyvät ehkä peittämään. Vesivärit välineenä sisältävät myös hallitsemattomia elementtejä. Toisinaan luulen tekniikan olevan hallinnassani, kunnes huomaan taas olevani sivustaseuraaja ja tarkkailija, kun väri leviää omia reittejään, kasautuu paperin ryppyihin ja pakottaa hyväksymään sattuman. Maalaukset syntyvät ikäänkuin jossain huomioni sivussa.

 

Mervi Patala (s. 1982 Peräseinäjoella) on vuonna 2013 Turun Taideakatemiasta valmistunut kuvataiteilija. Hän asuu ja työskentelee Turussa.

Näyttelyn avajaiset keskiviikkona 27.11.2019 kello 17-19 Galleria 5:ssä. Tervetuloa!