Meri Pauniaho: "Taidegrafiikkaa"

Kuva: Meri Pauniaho, Eksyksissä, yksin

MERI PAUNIAHO

"Taidegrafiikkaa" 

24.6. - 19.7.2015

Monien vuosien ajan olen teoksissani kuvannut erilaisia tiloja, huoneita ja maisemia, joissa ihmisen läsnäolo tuntuu, mutta ihmistä ei näy. Hiljaisten ja kauneuteen pyrkivien teosteni esikuvina ovat olleet esimerkiksi lapsuuteni tärkeät paikat, mummolat ja menneet kodit. Niiden kautta olen halunnut käsitellä ihmisen olemassaoloa, identiteetin muotoutumista ja muistamisen ja muistojen oikeutusta. Aika kuluu, jotkut asiat pysyvät ja jotkut katoavat, joistain tulee ajattomia.

Saman tematiikan pohdiskelua olen jatkanut myös uusimmissa teoksissani, joissa korostuvat luontokokemukset ja joissa sijaa abstraktimpien, tunnistamattomampien maisemien ohessa ovat saaneet muun muassa perhoset ja kiitäjät.

Grafiikan teokseni ovat monivärisiä kohopainovedoksia tai koho- ja syväpainotekniikoiden yhdistelmiä. Työskentelen yhden laatan tekniikalla, vuorotellen kaivertaen ja vedostaen. Painolaattani, jotka ovat pvc- tai linoleumlevyä, tuhoutuvat työn edetessä. Yhdessä vedoksessani on useimmiten neljästä kuuteen värikerrosta, joskus jopa yhdeksästä kymmeneen.

Meri Pauniaho (s.1972) on raumalainen taidegraafikko. Hän on Suomen taidegraafikot ry:n ja Rauman taidegraafikot ry:n jäsen. Pauniaho valmistui kuvataiteilijaksi (AMK) Lahden Taideinstituutista toukokuussa 2014. Hän on valmistunut myös tekstiilialan artenomiksi (AMK) Kuopion käsi- ja taideteollisuusakatemiasta vuonna 1996.