Liisa Harju: "Matkalla"

 

”Kuvaan henkilöitä, joita kohtasin Berliinin turkkilaislähtöisten asuttamissa lähiöissä. Koen heidän vaatetuksensa liikkeen ja sen maalaamisen ennen kaikkea esteettisenä elämyksenä. Kuvamateriaalina käytän lisäksi muita kuvia. Lapsuusaikanani Pohjois-Suomen maaseudulla iäkkäämmät naiset eivät lähteneet kylille asioimaan ilman päähuivia, joten vapaana hulmuavien hiusten peittäminen ei herättänyt eikä herätä kummastusta.

Teemaan liittyy lisäksi siirtolaisuus - vieraalla maalla oleminen ja asuminen. Olen omakohtaisesti kokenut työperäisen siirtolaisuuden muuttaessani laajan muuttoaallon mukana 1960-luvun lopulla Pohjois-Suomesta Etelä-Ruotsiiin, ja sen myötä kokenut toiseuden ja irrallisuuden tunteen suhteessa ympäröivään yhteiskuntaan, mistä johtuen aistin vahvasti Berliinin siirtolaislähiöiden tunnelman.

Työstin jokaisella siveltimenvedolla omaa mennyttä siirtolaisuuttani ja ulkopuolisuuttani - kantaväestöön kuulumisen kaipuuta”, Liisa Harju avaa näyttelynsä tematiikkaa ja työskentelynsä lähtökohtia.

Kuvataiteilija Liisa Harju (s.1950 Muhoksella) asuu ja työskentelee tällä hetkellä Torniossa. Tämän näyttelyn teokset ovat syntyneet myös Berliinissä, missä Harju on vieraillut kolmeen otteeseen residenssitaiteilijana. Hän on työskennellyt pitkään myös taideopettajana ja asiantuntijatehtävissä muun muassa Aineen taidemuseossa. Liisa Harju on Lapin taiteilijaseuran jäsen.