Kari Tykkyläinen: Living Hell

Avajaiset ti 19.9. klo 17-19. Lämpimästi tervetuloa! 

Kari Tykkyläinen on Galleria 5:den vuoden 2017 kutsunäyttelyn taiteilija. Tykkyläinen on pohjois-suomalainen kuvanveistäjä, muusikko ja videotaiteilija, joka on tunnettu maailmanlaajuisesti myös nimeltä Tykylevits. Hän sai ylioppilaslakin Oulusta, kuvanveistäjän paperit Kankaanpäästä ja asuu ja työskentelee Pudasjärvellä Siuruan kansantasavallassa.

Tykylevitsin videoita on katsottu YouTubesta yli 33 miljoonaa kertaa kymmenen viime vuoden aikana. Tykkyläisellä on myös julkisia teoksia Oulussa, Pudasjärvellä ja Kankaanpäässä.

Siuruan Rubensiksikin tituleerattu taiteilija taistelee käsityöläisyyden puolesta, tuotteistamista ja vientikelpoisuutta vastaan. Hän on myös lanseerannut uuden suuntauksen, sipilismin. Tykkyläinen on omaleimainen taiteilija, joka ei anna koskaan periksi, hän rakastaa moottoripyöriä, naisia, suota ja romantiikkaa.

Galleria 5:n näyttelyyn Kari Tykkyläinen tuo suuria akvarelliteoksia, jotka ovat olleet vain kerran aikaisemmin esillä.

”Ennen videokameran opettelemista maalasin sisältäni kaiken ahdistavan tunnemaailmani akvarelleiksi, koska nopea työskentely sopii minulle. Varmaan pelkään kadottavani tärkeimmän kuningasajatuksen työssäni, siksi valitsin akvarellin. Vuodet 2003-2007 olivat minulle taloudellisesti ja henkisesti vaikeita vuosia. Pudasjärvi kaatui suoraan sanottuna niskaani. Maalasin kahdessa viikossa yli kolmekymmentä akvarellia pienessä mummonmökissä. Se helpotti. Nyt nähtävät akvarellit ovat olleet sohvan takana piilossa vuosia, mutta ne ovat aiheilmapiiriltään edelleen ajankohtaisia. Siksi uskalsin ottaa ne näytille. Minut on luokiteltu marginaalitaiteilijaksi, koska teen niin laaja-alaisesti taidetta. Olen aina inhonnut lokeroitumista. Taiteessa kaikki tukee toinen toistaan akvarellitekniikasta videoveistämiseen. Taiteilija on yhteiskunnan tulkki. Siksi minut on tuomittu vääräuskoisena kuvan levittäjänä asuinpaikkakunnallani, kuten myös joskus entisessä kotikaupungissani Oulussa.”

Taiteen edistämiskeskus myönsi tänä vuonna Tykkyläiselle taiteilijaeläkkeen. Hänen edellisestä yksityisnäyttelystä Oulussa tulee tänä vuonna kuluneeksi 20 vuotta.