Kari Kuirinlahti, Niilo Komulainen ja Lea Pihkala: "Kesän iloa"

Galleria 5:den kesänäyttely tarjoaa vierailleen hehkuvia värejä ja kesän huumaavia tunnelmia. Kolme erilaista taiteilijaa ovat tuoneet esille kattauksen, jossa riittää makupaloja monenlaiseen makuun. Lea Pihkala ilahduttaa naivistisilla maalauksillaan, Kari Kuirinlahti herkillä akvarelleillaan ja Niilo Komulainen omintakeisilla veistoksillaan. Erilaisuudestaan huolimatta heitä yhdistää samankaltainen leikittelevä ote ja pilke silmäkulmassa.

Lea Pihkala (s.1936) kuuluu maamme naivistien eturivistöön. Hänen öljyvärimaalauksissaan kesäpäivät ovat kauniita, luonto rehevää ja ihmiset inhimillisiä. Hän saa ideoita arkipäivän elämästä ja olemassaolevista henkilöistä, myös itsestään. Maalaukset kertovat usein ihmisten välisistä suhteista ja niiden jännitteistä. Pihkala esittää joissakin töissään myös lempeää yhteiskunnallista kritiikkiä. Naivistiselle taiteelle tunnusomaisesti huumori on hersyvää ja hyväntahtoista.

Kari Kuirinlahti (s.1946) on maalannut lähes 40 vuotta erilaisilla tekniikoilla. Akvarellimaalaus on kiehtonut häntä eniten viimeaikoina. Kuirinlahti on tehnyt uran jalkinesuunnittelijana, mikä näkyy hänen tuotantonsa aihepiirissä. Hän kuvaa teoksissaan usein korkeakorkoisia kenkiä fantasiamaisissa ympäristöissä. Kuirinlahti maalaa myös modernilla otteella maisemia ja abstrakteja kompositioita. Aihevalinnasta riippumatta hänen teoksissaan korostuu voimakas tyylittely, rytmi, tila, viiva ja valo.

Niilo Komulainen (s.1961) tunnetaan veistoksista, joiden orgaaninen muotokieli leikittelee abstraktin ja esittävän ilmaisun välimaastossa. Hän käyttää materiaalinaan usein pronssia, rautaa, puuta ja kierrätysmateriaaleja. Erilaisten materiaalien ja esineiden vuorovaikutus on hänelle tärkeää, ja valtaosa hänen tuotannostaan onkin erilaisia materiaali- ja esinekoosteita. Ideoita Komulainen hakee ympäröivästä elämästä, luontokokemuksista ja myös kirjallisuudesta. Hän on usein sanonut, ettei hänellä ole taiteessaan mitään johtavaa teemaa, vaan hän haluaa tarttua hetkeen ja antaa intuition ohjata tekemistään.

Lea Pihkala, Kari Kuirinlahti ja Niilo Komulainen ovat kaikki oululaisia ja Oulun taiteilijaseura -63 ry:n jäseniä.