Kaiju Haanpää "Hereillä uneksittu"

KUVASSA: Kaiju Haanpää, "Nocturno", (2015), tekstiilikollaasi

KAIJU HAANPÄÄ

"Hereillä uneksittu"
24.2.–13.3.2016

 

Vuosien 2011 ja 2013 matkat Iraniin olivat minulle elämys. Minulla oli tilaisuus tutustua lukuisiin historiallisiin nähtävyyksiin, palatseihin, museoihin ja moskeijoihin, joiden värikylläinen ornamentiikka, huikeat peilimosaiikit ja värillisistä lasipaloista sommitellut ikkunat tulivat lähelle omaa kauneuskäsitystäni. Myös Persepoliin reliefit, etenkin sen eläinfiguurit, sekä runoilija Saadin sanoin kuvaamattoman kaunis hautamonumentti lintuineen ja kukkineen tekivät lähtemättömän vaikutuksen. Lähes kaikkien Galleria5:ssä esillä olevien töiden lähtökohdat löytyvät kohtaamisista, tunnelmista ja mielikuvista, joita noilla matkoilla näkemäni minussa herätti.

Töitteni materiaali on kangas. Ehkä johtuu taidemaalarin koulutuksesta, että koen nimenomaan maalaavani kankailla. Kangas tarjoaa minulle luontevimman tavan saada ajatuksia näkyviksi. Kautta historian naiset ovat kirjoneet kankaalle arkensa ja unelmansa. Työni asettuvat ehkä pieneksi osaksi tätä jatkumoa.

Tekstiilikollaasini syntyvät spontaanisti, pala palalta, kerros kerrokselta. En tee työtä varten luonnosta, vaan annan intuition vapaasti kuljettaa ja värien viedä. Kollaasitekniikka antaa mahdollisuuden kokeilla ja muunnella sommittelua. Kankaalla on kuitenkin rajoituksensa: sitä on usein vaikea saada taipumaan haluttuun muotoon ja vaivalloisen hidas työstää. Samalla se on mielenkiintoinen ja monipuolinen materiaali joka tarjoaa lukemattomia ilmaisumahdollisuuksia.

 

Toivoisin, että työni koskettavat katsojaa tunteen tasolla, henkilökohtaisesti ja intiimisti, vetoavat aisteihin ja tuottavat iloa. Todella onnellinen olen, jos joku kokee ne kauniiksi. Eräs taiteen suurimmista tehtävistä on auttaa meitä näkemään – ei vain tämän maailman epäkohtia, vaan myös sen suunnaton kauneus.    

 

Kaiju Haanpää on taiteiden maisteri, hän on valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta Helsingistä vuonna 1987. Lisäksi hän on opiskellut taidemaalarin ja kuvaamataidonopettajan pätevyydet 70-luvulla. Hän on  pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä.  Haanpää kuuluu Taidemaalari liittoon, Länsi-Uudenmaan taiteilijaseuraan ja ORNAMO/TExo & Taiteilijat O:n.

http://kaijuhaanpaa.com/