Kadonnut polku, Sampo Kaikkosen maalauksia

Kadonnut polku johdattaa katsojan johonkin ikiaikaiseen, mutta nykykiireessä unohdettuun paikkaan. Tuo maailma avautuu Sampo Kaikkosen maalauksissa, jotka poikkeavat nykytaiteen valtavirrasta kerronnallisuudellaan ja tunnelmallisuudellaan.

Maalaukset heijastelevat vanhojen mestareiden tyyliä - valohämytekniikkaa, vernissaa, tunnelmaa ja teknistä taituruutta. Todellisuuden ja surrealismin välimaastossa risteilevästä, omaperäisestä kuvamaailmasta huokuu Caravaggion ja Rembrandtin barokin ajan henki. Silti teoksissa on jotain uuden tuntua ja nykypäivän ihmistä liikuttavaa. Vahvasta symboliikasta huolimatta teokset ovat helposti lähestyttäviä. Taidemaailman kielioppia ei tarvita, teokset ovat tässä ja nyt. 

Kaikkonen on tarinankertoja. Hänen teoksensa vetoavat häpeilemättä katsojan tunteisiin. Nämä ominaisuudet sijoittavat Kaikkosen nykytaiteen marginaaliin. Kerronnallisuus ja sentimentaalisuus ovat pikemminkin kitschin kuin taiteen ominaisuuksia. 

Kaikkonen lukeutuukin kansainvälisen, institutionalistiselle taiteelle vaihtoehdon tarjoavan Kitsch-suuntauksen edustajaksi. Hän on myös toiminut suuntauksen johtohahmon, norjalaisen Odd Nerdrumin oppilaana ja avustajana. 

Kaikkosella on ollut useita yksityisnäyttelyitä ja hän on ollut mukana monissa yhteisnäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Kotikaupungissaan Oulussa Kaikkonen ei vielä kuitenkaan ole esittäytynyt laajemmin.