Kaamos Company - SENSIBILIA

Kaamos Company: Helena Junttila, Ilona Kivijärvi, Aino Suonio ja Kari Tuisku
SENSIBILIA
29.3.-23.4. 2017

Sensibilia tarkoittaa sitä kuvaa todellisuudesta, minkä aistit antavat mielelle. Havaitsemme asioita, jotka ovat mielestämme olemassa, vaikka ne voivat olla myös mielen luomia illuusioita. Taide on toista todellisuutta, ja samalla se on aistittavissa oleva konkreettinen asia. 

Neljä taiteilijaa tulkitsee itsenäisesti teemaa tietämättä lopputulosta; vasta valmis näyttely avaa aistit. 

Näyttely on Lapin ja Oulun taiteilijaseurojen yhteisprojekti. Oululaisten vaihtonäyttely on esillä Rovaniemellä Galleria Napassa toukokuussa.

 

Sodankyläläisen Helena Junttilan maalaukset ja piirrokset tuovat alitajunnan tarinoita esille. "Onko todellisempaa se, mitä näet, vai se, kun kerrot siitä ihmisille? Todellisuus ei ole kaksiulotteista eikä kolmiulotteista. Siksi ohut viiva tai väriläiskä voi kertoa suuren tarinan, sisältäen ihmistä koskevan ulkoisen ja sisäisen tapahtuman."

Ilona Kivijärveä kiehtoo elementtien, olomuotojen ja ilmiöiden muodonmuutokset eri ympäristöissä ja olosuhteissa. Teoksen elämä syntyy, kun eri osatekijät ikään kuin magnetisoituvat, Kivijärvi pohtii.  Taiteilijan taivaan horisontti on muuttunut; takaisin Ouluun. Isompi työhuone vielä puuttuu. Asiat ovat vaiheessa. 
Viime vuonna Italian Matera ja sen kalkkikivi hurmasivat Kivijärven. Sen elämän värit; hidas ajan virta kotilosta kiveksi, luoliksi ja nykypäivän kodeiksi, kirkoiksi ja museoiksi. Kun mennyt, oleva ja tuleva imeytyvät yhteen syntyy jotakin uutta. Mikä lopulta pysyy tai katoaa, on sivuseikka. Näkeminen on yksityistä kuten ymmärryskin. 
Kivijärvi työstää edelleen sarjaa ”Materan kukkia”. Ilmassa leijuu myös muuta, jotain merellistä...

Rovaniemellä asuva ja työskentelevä Aino Suonio kuvaa teoksissaan maailmankaikkeuden ykseyttä ja ikuista liikettä. Mandalan omaisissa maalauksissa galaksit ja solut syntyvät ja säteilevät, hunajakennomaisissa kuvioissa aika aaltoilee.

Kari Tuisku elää ja työskentelee etelässä Lahdessa ja pohjoisessa syntymäkylässään Songassa. Hän on Lapin taiteilijaseuran perustajajäsen ja nykyisin seuran kunniajäsen. Viime aikojen pääteos on Surun Olemus – sarja, joka on yhtä aikaa usean itsenäisen työn muodostama kokonaisuus ja yksi teos.  Näissä ja muissa uusissa teoksissa materiaaleina esiintyvät puu, kataja, muovailuvaha, betoni, mustikka, punajuuri ja tarpeen tullen turkinpippuri.  "Taide on taidetta, kaikki muu kaikkea muuta. Tarkemmin sanottuna kvanttifysiikkaa, ja vielä tarkemmin pienen pientä jatkuvaa mehiläistarinaa." - Kari Tuisku

 

Näyttelyn avajaiset 28.3.2017 klo 17-19, tervetuloa!

Näyttely on mukana myös 6.4. klo 17 maksuttomalla Kiertelemättä -näyttelyopastuksessa.