Jussi Ranta: MAALAUKSIA (KANTOJA STUBBAR STUMPS ПНИ)

 

"Kun asuin Suomessa, täällä ei ollut korkeita kantokasoja kaikkialla; nyt niitä on. En pidä niistä, mutta niiden kauneus on kiehtonut minua, ja vuodesta 2006 olen maalannut niitä aika ajoin. En ole (yltiö-)romantikko, joten en näe kauneutta siinä tuhon ja kuoleman ilmapiirissä, joka niistä hohkaa.
 

Luonto näyttäytyy huikaisevana kantokasan katselijalle, niin kuin varmaan myös Koillisväylän kulkijalle. Koillisväylän kuuluisi olla kulkukelvoton rahtialuksille ja melkein aina jäässä. Kantoja ei pitäisi repiä maaperästämme sellaisia määriä. Arkkitehtuurin pitäisi olla vapaa teollisuuden kahleista, kaikkien arkkitehtien pitäisi olla joka päivä pelkästään hyviä, ankeata ja teeskenneltyä rakennuskantaa ei pitäisi luoda, mutta: katsopa kaikkein ankeinta megahönteriä kilometrien päästä, autereiden takaa (tai sitten mikroskoopin läpi), niin näet ihmeen.

Voisin kirjoittaa muustakin – vaikka nyt aiheen suosimasta draamallisesta projektiosta – mutta koska olen vakaasti sillä kannalla, että maalausten on saatava puhua omasta puolestaan, panen tähän pisteen."

Jussi Ranta on syntynyt Kurussa 1972 ja on asunut Ruotsissa vuodesta 1993 lähtien. Tällä hetkellä hän asuu Tukholmassa.