Juho Leino: Maalauksia

Juho Leino: Tunisia, 2017, Akryyli ja hiili kankaalle, 55 x 46 cm

 

Lämpimästi tervetuloa avajaisiin tiistaina 7.11. klo 17-19.

Juho Leinon maalaukset liikkuvat abstraktin ja esittävän välimaastossa. Taiteilijan työskentelyprosessi lähtee liikkeelle visuaalisesta yksityiskohdasta tai fragmentista, joka voi löytyä melkein mistä tahansa: aikakauslehdestä, perhevalokuvasta tai vaikka kottikärryjen kuluneesta maalipinnasta. Varsinaisia maalauksia edeltävät luonnokset, jotka Leino koostaa kollaasitekniikalla ja piirtäen. Taiteilijaa kiehtoo muodonmuutos, jonka teos kokee muuttuessaan pienestä luonnoksesta lopulliseksi maalaukseksi.

Toisinaan luonnos jää vain luonnokseksi tai muhii vuosia ennen kuin se maalataan. Leinon pöytälaatikosta löytyy kymmenittäin pieniä kollaaseja ja kuva-aiheita, jotka odottavat pääsyä maalaustelineen reunalle. Myös näyttelyssä on mukana muutamia luonnoksia havainnollistamassa taiteilijan työskentelytapaa.

Tematiikaltaan Leinon maalaukset keskustelevat usein kuvataiteen perinteen kanssa. Näyttelyssä klassisia aiheita edustavat mm. Jerusalem-sarjan teokset sekä erilaiset abstrahoituvat maisemat. Näyttelyssä on mukana myös hevos- ja laiva-aiheisia teoksia, joita taiteilija kertoo maalanneensa koko uransa ajan puhtaasti sommitelmallisista syistä.

Juho Leino (s. 1961) on valmistunut taidemaalariksi Turun Piirustuskoulusta 1981. Hän on jäsenenä sekä Turun Taidegraafikoissa että Turun Taiteilijaseurassa, jonka puheenjohtajana hän toimi 1980-luvulla. Hänen teoksiaan on mm. Turun kaupungin, Rauman kaupungin, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän sekä Sammon taidekokoelmissa. Leino asuu ja työskentelee Turussa.