Heli Huotala: Real and Imaginary

Heli Huotala: Real and Imaginary / Todellinen ja kuviteltu
9.8.-27.8.2017

Avajaiset tiistaina 8.8. klo 17-19. Lämpimästi tervetuloa!

Maalauksia todellisen ja kuvitellun rajapinnoilta

Maalaukseni syntyvät toden ja mielikuvituksen välisessä vuoropuhelussa. Rakennan maalaamalla uusia maailmoja: maisemia, hetkiä, tapahtumia, jotka ovat lähtökohdiltaan osittain totta ja osittain mielikuvitusta.  Tällä hetkellä olen kiinnostunut niin suurista kuin pienemmistäkin luonnonilmiöistä.  Erilaiset sääilmiöt, luonnonmullistukset ja muut sattumanvaraisesti tapahtuneet tai tarkoituksellisesti aiheutetut tapahtumat kiehtovat dramaattisuudellaan ja usein oudolla kauneudellaankin. Luonto, maisema ja ylipäätään koko maailma on jatkuvassa muutostilassa: jotakin syntyy, kuolee, rikkoontuu, sekoittuu, hajoaa osiin, peittyy tai pyyhkiytyy pois. Joskus tapahtumat ovat väliaikaisia, joskus peruuttamattomia.

Liikun aktiivisesti luonnossa, teen matkoja lähelle ja kauas, ja matkustan myös mielikuvissani nojatuolimatkoilla luontodokumenttien tai -kirjojen seurassa. Osa nähdystä ja koetusta tallentuu muistiin mielikuvapankiksi, josta voin loputtomiin ammentaa aiheita maalauksiini. Maalauksen aihe tai alkuperäisen tapahtuman tarkka muistaminen sinänsä ei ole tärkeää, sillä joskus maalauksen lähtökohta voi olla hyvinkin arkinen ja vähäpätöinen, mutta mielestäni kiinnostava ja maalaamisen arvoinen. Muisti tekee mielikuviin omat vääristymänsä, ja muistettu saattaa matkan varrella muuttua joksikin toiseksi. Maalaukseen syntyy epäpaikkoja ja -tapahtumia, kun yhdistelen eri mielikuvien palasia, jotka eivät todellisuudessa voisi välttämättä koskaan esiintyä yhdessä. Jätän katsojan päätettäväksi, mikä on todellista ja mikä kuviteltua.

Heli Huotala (s. 1968 Hämeenlinnassa) on Hämeenlinnassa asuva ja työskentelevä taidemaalari, kuvataiteilija AMK. Hänen teoksiaan on ollut esillä useissa yhteis- ja ryhmänäyttelyissä, ja hän on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä 20 vuoden aikana. Huotalan teoksia on mm. Hämeenlinnan taidemuseon ja Vantaan taidemuseo Artsin kokoelmissa. Hän on toteuttanut julkisia teoksia mm. Tervakosken lukiolle ja Hämeenlinnan pääterveysasemalle.  Huotala on Taidemaalariliiton, Ars-Häme ry:n ja Hämeenlinnan Taiteilijaseuran jäsen.

 Kiitos Suomen Kulttuurirahaston Hämeen rahastolle taiteellisen työskentelyn tukemisesta.