Hannele Ollakka: "Kesken jäänyt leikki"

"Teosten taustalla on pohdintojani ihmisten, erityisesti naisten ja lasten hyväksikäytöstä. Aihe on vaivannut minua pitkään. Katsoin muutama vuosi sitten fiktiivisen TV-ohjelman ihmiskaupasta, naiskaupasta. Ohjelman antama kuva aiheesta oli enemmän totta kuin minkään näkemäni dokumentin. Naisien hyväksikäytön raakuus ja julmuus järkyttivät niin, että olin vähällä jättää kaiken ja lähteä auttamaan uhreja.

Koen, että globaalissa maailmassa olemme kaikki jotenkin kietoutuneet myös maailman julmuuksiin. Hyväksikäyttö, varsinkin lasten, on kuitenkin yksi vaikeimmin havaittava julmuus. Se on salattua ja usein viranomaistenkin tavoittamattomissa. Ihmiskauppaa taas hallitsevat ammattirikolliset, jotka ovat taitavasti verkostoituneita. Kun haluaisi konkreettisesti tehdä jotakin uhrien hyväksi, huomaa oman avuttomuutensa monimutkaisen vyyhdin edessä.

Taiteilijana minulle jää vain taiteen keino. Käsittelen aihetta hienovaraisesti, hiljaisesti ja fiktiivisesti. Kaikkia keinoja tarvitaan. Hiljaisuus voi pysäyttää yhden, huuto toisen.

Teosten materiaaleina ovat muun muassa läpikuultava sideharso sekä kirpputorinuket, tekniikoina silkkipaino ja omat tekniikat.

Olen Jyväskylässä asuva ja työskentelevä taiteilija. Olen osallistunut yhteisnäyttelyihin sekä pitänyt yksityisnäyttelyitä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin 1990-luvun lopulta alkaen.

Työskentelen enimmäkseni tekstiilimateriaaleilla. Teokseni ovat usein läpikuultavia ja hauraita. Kerron hiljaisia tarinoita luonnosta, omista juuristani ja kokemuksistani. Rankkakin aihe muuttuu käsissäni herkäksi kannanotoksi."