Hanna Järvenpää: TEEPUSSITEOKSIA

Teepussiteoksia- näyttely esittelee taidetta, jonka päämateriaaleina ovat teepussit, syanotypia ja ommel. Oulussa on esillä teosten toinen suuri kokonaisuus, joka on aiemmin ollut esillä vain Taidekeskus Ahjossa Joensuussa. Teepussiteoksia on ollut esillä vuodesta 2007 gallerioissa ympäri Suomen ja niitä on vieraillut esimerkiksi Aineen taidemuseossa Torniossa sekä Lahden taidemuseossa UUSI VEISTOS- näyttelyssä.
Teosten alkuna oli silkka uteliaisuus teepussipaperia kohtaan. "Teetä ja sympatiaa" -lausahduksen kautta liikkeelle lähtenyt pohdinta sympatiaan, moraaliin ja synteihin liittyen synnytti vuonna 2005 teoksen Sympathy, josta on ajan myötä poikinut uusia teoksia. Odotus, kuolema, syyllisyydentunteet, anteeksianto ja unohdus ovat osa kaikkien elämää. Silti harva, jos kukaan voi todella hyväksyä muut yksilöt sellaisina kuin he luonnostaan ovat. Joukkoon sopimattomat saavat tuntea erilaisuuteensa nahoissaan, mikä saattaa johtaa uskomattomiin selviytymistarinoihin. Toisaalta lopputulos voi vain paljastaa ikäviä tosiasioita lajimme ominaisuuksista. Sympathy for The Devil on tällä hetkellä neljästä osasta koostuva syanotypiakollaasi, jonka kuvista voi tunnistaa ihmiselämän riistäjiä. Usein kasvottomiksi jääviä massatuhon uhreja taas edustaa Syntipussi.
Ihmisten itsekkyyden ja epäitsekkyyden hämmästelyn lisäksi uusien teosideoiden muodot ovat syntyneet halusta kokeilla materiaalin rajoja. Teepussit ovat osoittaneet olevansa yllättävän kestävä ja monipuolinen materiaali. Teosten työstäminen on hidasta paloista kokoamisen ja syanotypian monivaiheisuuden takia. Se on kuitenkin osa prosessia, joka muodostaa kokonaisuuden hengen.
Hanna Järvenpää valmistui Pohjois- Karjalan Ammattikorkeakoulusta taidegrafiikkaan erikoistuneena vuonna 2003. Sen jälkeen hän on toiminut vapaana taiteilijana sekä tehnyt töitä muunmuassa Joensuun kulttuuriyhdistysten parissa. Hän asuu ja työskentelee Liperissä suosien teoksissaan kierrätettävyyttä ja katoavaisuutta.