Galleria 5:n nuoren taiteilijan stipendiaatti Laura Lehenkari: "when pigs fly" -veistoksia

 

”Olen kuvanveistäjä. Kiinnostukseni kolmiulotteisuuteen kumpuaa siitä kokemuksesta, kuinka veistokset parhaimmillaan ovat jotain todellista, mutta eivät kuitenkaan mitään tästä maailmasta, kuinka ne tuntuvat ilmaantuvan jostain rinnakkaisen olemassaolon piiristä. Työskentelyni pohjaa pitkälti perinteiseen kuvanveistoon kuten muotti- ja valutekniikoihin. Teosten tekeminen on usein monivaiheinen ja aikaavievä prosessi, mutta siinä piilee oma viehätyksensä – muotin avaaminen on kuin syntymä, kun uusi veistos näkee päivänvalon.

Veistosteni aiheet löytyvät ympäröivästä todellisuudesta, oli se sitten elettyä henkilökohtaista elämää, kirjallisia viitteitä, taidehistoriaa tai populaarikulttuurin ilmiöitä. Kieli on myös tärkeää. Pidän sanontojen tai sanaleikkien visualisoinneista. Suomen kieli on hieno ja rikas, pelkkä hauska sana tai lausahdus voi innoittaa veistoksen tekemiseen. Töissäni on usein mukana huumoria. Ironia ja kepeys helpottavat vaikeidenkin asioiden käsittelyä. Niin kuin hyvästä vitsistä on aina löydettävissä totuuden siemen, niin tulisi myös veistoksissa olla jotain aitoa.”

Laura Lehenkari on syntynyt Oulussa 1981, kirjoittanut ylioppilaaksi Oulun Lyseon lukiosta vuonna 2000, käynyt Limingan taidekoulussa 2000-01, valmistunut Kankaanpään taidekoulusta 2005 kuvataiteilijaksi. Hän asuu ja työskentelee Porissa.

Galleria 5 myöntää joka toinen vuosi näyttelystipendin alle 35-vuotiaalle Oulun läänistä kotoisin olevalle taiteilijalle tai suunnittelijalle yksityisnäyttelyn järjestämiseen. Galleria 5 myönsi nuoren taiteilijan stipendin ensimmäisen kerran vuonna 2005. Stipendiin sisältyy ilmainen näyttelytila sekä 500 euroa kattamaan näyttelystä aiheutuvia kuluja. Stipendi on haettavissa seuraavan kerran syksyllä 2014.

Avajaiset tiistaina 19.2. klo 18–20. Tervetuloa!

Taiteilija on tavattavissa Galleria 5:ssä sunnuntaina 10.3. klo 14–15.