Galleria 5 kutsunäyttely: Sirpa Särkijärvi - Maalauksia

KUVA: Sirpa Särkijärvi - Transcription 3  Transkriptio 3 (Object),2015,acrylic on canvas,185x145cm

Galleria 5 kutsunäyttely:

Sirpa Särkijärvi - Maalauksia

21.10.–8.11.2015

Galleria 5 kutsunäyttelyn taiteilijan ovat valinneet Oulun Taiteilijaseuran jäsenet, joka kiteyttävät valintaansa seuraavan laisesti; ”Sirpa Särkijärven maalaukset ovat maalaustaiteen herkkuosastolta: ne ovat meheviä ja materiaalisia, paksu maali on kuin rennosti levitettyä kuorrutetta, josta kuitenkin kokonaisuutena piirtyy esiin virtuoosimaisia esittäviä maalauksia, joiden keskiössä on ihminen. Visuaalisen annoksensa voi nauttia lähietäisyydeltä tai kauempaa katsellen, jolloin teosten eri tasot hahmottuvat.”

”Särkijärvi on kiinnostava taiteilija joka erottuu maalaustyylillään. Särkijärvi tuo näyttelyllään Galleria 5:teen särmää ja edustaa rohkeasti kotimaista nykytaidetta omalta osalta.”

Särkijärvi luonnehtii itse maalaamistaan: ”Maalaukseni heijastelevat todellisuutta. Näkymätön tunnetaso sekoittuu tunnistettaviin fragmentteihin, luoden kuvia toden ja piilotajunnan monimutkaisesta liitosta. En maalaa tallentaakseni todellisuutta tietystä näkökulmasta tai roolista, haluan pikemminkin herättää ajatuksia ja kysymyksiä pohdittavaksi. Olen pitkään tutkinut maalauksissani yksilöä; hänen olemisensa mahdollisuutta, luonnetta, alkuperää, rajoja jne. Kuvaan aiheita, joissa pinnan alla pohditaan valtasuhteita, käyttäytymistä, identiteettiä, kulttuurillista viitekehystä, moraalia ja eettisyyttä.

Viimeisimmissä maalauksissani voi nähdä viittauksia mm. jälleen kiristyneeseen maailmanpoliittiseen tilanteeseen. Monenlaiset konfliktit, sodat, talouskriisit, lyhytnäköinen taloudellinen ahneus ja ihmisoikeuksien polkeminen uhkaavat yhteiskuntien vakautta ja ihmisoikeuksia. Meilläkin, suomalaisessa kansallisessa muistissa, ovat vielä viime sodissa menetettyjen alueiden ja taisteluiden aiheuttamat traumat sekä kaatuneiden sotilaiden omaisten suru. Emme saisi riistää uusilta sukupolvilta mahdollisuutta hyvään tulevaisuuteen ajattelemattomuuttamme. Kyky empatiaan ei ole aina itsestäänselvyys, mutta se on ihmisen ominaisuuksista kenties tärkein.

Pyrin kokonaisvaltaiseen maalaustyöskentelyyn, jossa yhteiskuntafilosofinen pohdinta ja ympäröivä aika ovat sidoksissa läsnäoloon ja maalaamisen fyysisyyteen. Pitkäkestoisissa metodisissa maalaussessioissa yksittäiset ratkaisut kankaalla ovat välillä hyvinkin nopeita ja kokeellisia – vaikkakin työskentelyn perusta on vuosien tuoma kokemus. Juoksevilla akryyliväreillä vaakatasossa toteutettava ilmaisu välittyy kankaalla yhteen soljuvina harkittuina väripintoina, liikkeinä ja vetoina. Keskittyminen on olennainen osa työskentelyä.”

Näyttelyä ovat tukeneet: Greta ja William Lehtisen säätiö, Varsinais-Suomen taidetoimikunta ja Kuvataiteen näyttöapurahalautakunta.

 

Sirpa Särkijärvi (s.1974) on lähtöisin Muoniosta, ja hän asuu ja työskentelee Turussa, hänen maalauksiaan on nyt ensimmäistä kertaa laajasti esillä Oulussa Galleria 5:ssä. Hänen maalauksiaan on nähty lukuisissa yhteis- ja yksityisnäyttelyissä, viimeisimpänä keväällä 2015 Wäinö Aaltosen museossa Turussa. Hän on yksi lupaavimmista suomalaisista nykymaalareista. Veikko Halmetoja kuvailee Särkijärven maalauksia Helsingin Sanomissa (5.10.2013) julkaistussa kritiikissään: "Särkijärvi maalaa entistäkin komeammin. Hän käsittelee värimassoja virtuoosimaisesti ja saa värit soimaan keskenään tavalla, joka on tavallisempaa abstraktille ilmaisulle. Mutta olennaista on se sisäinen palo. Särkijärvi näyttää kyntensä erityisesti muotokuvamaisissa henkilötutkielmissa, joita on turha selitellä. Kasvot ovat kasvot, mutta vain parhaat saavat kasvot kertomaan näin paljon."