Erja Kärkkäinen: Luolamaalauksia

Tervetuloa avajaisiin ke 4.4. klo 17-19. Näyttely on mukana Kiertelemättä-opastuksella to 5.4. klo 17.

Kuvataiteilija ja teatteriohjaaja Erja Kärkkäisen luolamaalaukset ovat intuitiivisia ja impulsiivisia kuvia hänen tunteistaan ja olotiloistaan sekä välähdyksiä jo menneestä. Ne ovat syntyneet viimeisen parin kuukauden sisällä tajunnanvirrassa, jossa järki on uskallettu jättää tämän vapauttavan prosessin ulkopuolelle.

Elämässä mikään suunnitelma ei saa olla niin lopullinen, ettei sitä saisi ja pitäisi muuttaa. ”Vuosi sitten suunnittelin pitäväni tällä kohtaa elämässäni Kolme väriä -näyttelyn teemalla ”taiteilija ja minä”, mutta tammikuussa olkapääni ja käteni kipeytyivät niin paljon, ettei ole ollut mahdollista maalata näitä teoksia kyseisestä aiheesta. Silloin eteeni nousi kysymys, että haluanko luovuttaa vai voinko tehdä jotain muuta. Näin syntyi ajatus tehdä eri tekniikalla pienempiä teoksia niistä tunteista, joita löysin itsestäni”, Kärkkäinen kuvailee Luolamaalauksia-näyttelyn syntyideaa.

”Maalasin taulupohjat mustiksi ja menin luolaani. Musta, tyhjä tila on teatterintekijälle luonnollinen lähtökohta alkaa hahmottaa sille tulevia asioita. Musta väri vapauttaa minut ja silloin uskallan rohkeasti tuoda pintaan värejä, muotoja ja hahmojakin. Valkoinen tyhjä taulu herättää minussa tunteen, että särjen jotain pyhää ja puhdasta. Silti minulla on näyttelyssä teoksia, joissa olen käyttänyt vain valkoista väriä mustalla taustalla.”

Näin Kärkkäinen alkoi maalata omia tunteitaan ja olotilojaan kuviksi. Osa teoksista on abstrakteja maalauksia, osaan hän on hahmotellut figuureja, osa on kuvia jo menneistä teoksista. Tärkeintä Kärkkäiselle on ollut, ettei hän sensuroi ja kiellä itseltään mitään mieleen juolahtavaa. Teoksien värikirjo on suunnittelematon ja hän on käyttänyt myös värejä, joita ei tavallisesti käytä teoksissaan.

Luolamaalauksia-näyttelyssä on esillä noin kolmekymmentä erikokoista akryyli- ja öljyteosta. Yhtenä haasteena on ollut pienten teosten tekeminen, sillä Kärkkäinen hahmottaa kerrottavansa yleensä isommille taulupohjille. ”Silloin hahmotan asioiden suhteet paremmin. Tämä johtuu varmaa teatteritaustastani”, hän lisää.

Viimeisten vuosien aikana Erja Kärkkäinen on pitänyt ahkerasti näyttelyitä eri puolella Suomea. Tammikuussa Kärkkäinen piti kutsunäyttelyn kuvataiteilija Anssi Hanhelan kanssa Tartossa ja heidän yhteistyönsä jatkuu elokuussa avautuvalla näyttelyllä Kemin taidemuseossa, jonne Kärkkäinen tekee myös esittävää taidetta.