Eija Keskinen, Mikko Rantanen, Jyrki Setälä: Kävelymusiikkia

Kuvassa yksityiskohdat teoksista "Kävelymusiikkia Reipin rannoilla" (Eija Keskinen), "Yamanaka" (Jyrki Setälä) ja "Muuri" (Mikko Rantanen).

Avajaiset ti 21.8. klo 17-19. Tervetuloa!

Näyttelyn taiteilijoita yhdistää ystävyys opiskeluajoilta Kuvataideakatemiassa. Kävelymusiikkia-näyttely on syntynyt halusta antaa eriluonteisten teosten keskustella hetki yhdessä, eikä tekijöitä sido yhteinen teema tai aihe. Taiteilijat kulkevat omanlaisinaan, leikkisinä ja vakavina. Tekniikoissa on yhteneväisyyttä; teokset ovat paperipohjaisia kollaaseja, maalauksia ja piirroksia.

Eija Keskisen omintakeinen ja tunnistettava käsiala, hidas työtapa ja tekniikka, harkitut yksityiskohdat ajoittain hyvinkin runsaassa ja barokkisessa maailmassa kutovat yhteen tunnetiloja. Ujot olennot lymyävät runsaan ja välillä ornamentaalisen kasvillisuuden kätkössä. Ne lainaavat ruumiinjäseniä muilta tai kasvattavat ihonsa voikukan hahtuvista ja liki katoavat taustaansa. Teosten hahmoissa voi aavistella omakuvia tai vihjeitä perhe-elämästä, oman elämän ainesten käsittelystä. Päällisin puolin hyväntuuliset teokset saattavat kätkeä tekijälleen kipeitäkin elämässä vastaan tulleita asioita. Kipu piiloutuu hymyn taakse. 

Jyrki Setälän työskentelylle on tunnusomaista kollaasin ja maalauksen yhdistäminen orgaanisesti kasvavana prosessina. Työhuoneella on läjittäin erilaisia papereita: revittyjä ja muutoin eri tavoin työstettyjä, osa löydettyjä, lasten piirroksia ja käärepapereita. Kaikki ovat odottamassa vuoroaan ja etsimässä omaa paikkaansa tai ruokkimassa mielikuvitusta. Avoin uteliaisuus teoksen edetessä, teoksen ehdotusten kuuntelu ja neuvottelu sen kanssa ohjaavat työskentelyä. Materiaaleissa itsessään näkyy sattuman luomia jälkiä. Töhertely on tietoista ja harkittua. Resuiset maalauspinnat ovat lempeydellä rakennettuja.

Mikko Rantasen työskentelylle luonteenomaista on elementtien toistuvuus. Niistä kasautuu erilaisia merkityksiä kantavia arvoituksellisia ja mahdottomiakin rakenteita. Niissä voi nähdä viittauksia uutisvirtojen kuvastoon yhtä hyvin kuin abstraktin taiteen historiaan. Toisaalta tilallisuuden esitys on sukua renessanssia edeltäville kausille tai ei-eurooppalaisille perinteille. Teoksissa on suora viittaus rakentamiseen ja rakennettuun ympäristöön. Kulmikkaalla ja vaihtelevana toistuvalla elementillä ei kuitenkaan ole pysyvää merkitystä. Siten se toimii kuin leikkien rakennuspalikat. 

Näyttely on mukana Kiertelemättä-opastuksella to 6.9. klo 17. Aloitus kulttuuritalo Valveen aulasta.