Eija Hirvonen - ROBERT Säkeitä

ROBERT Säkeitä on visuaalinen esillepano kohtaamisesta, jossa kuvataiteilija vaikuttuu kirjailijan ilmaisusta.

"Robert" on sveitsiläinen kirjailija Robert Walser(1878-1956). Walser kirjoitti pääasiassa novelleja, esseitä ja lehtikirjoituksia, mutta myös romaaneja. Walserin kokeilevat tekstit ovat jokapäiväisten tapahtumien kohottamista, mutta ylistämiseen kietoutuu suru, pettymys ja yksinäisyys. Elinaikanaan Walser koki myös menestystä, mutta viimeiset 27 vuotta elämästään hän vietti psykiatrisessa sairaalassa Sveitsissä eikä tiettävästi enää kirjoittanut.

Kesäkuussa 2010 vierailin Sveitsissä; Baselissa, Zürichissä ja Bernissä. Katselin ja kävelin ympäriinsä Walser mielessäni, luin kaupunkia Walserin kirjoitusten kautta. Näyttelyn kuvat, äänet ja tekstit ovat muotoutuneet yrityksestä kuulla Walserin ääni.

Robert Walser kirjoittaa siitä mitä näkee, mutta lopputulos on enemmän mielentilan kuvausta kuin objektiivista havaintojen kirjaamista. Häntä voisi pitää vähättelyn mestarina, mutta halu olla ei-mitään johtaa merkityksellisyyden pohdintaan, merkitysten syntymiseen. Ohikiitävät arkiset kohtaamiset olivat Walserille sysäys kertomuksiin, joissa kirjailija pohtii ihmisen osaa, kykyä ja kyvyttömyyttä olla omalla paikallaan. Yksittäinen tarina saattaa sisältää katkelmia, jotka eivät ensi lukemalta tunnu liittyvän yhteen. Novelli, joka kuvaa varhain keväällä kukkaan puhkeavia lumikelloja päätyy huomioon vastakohtaisuuksien tarpeesta. Toisessa tarinassa kirjailija kuvaa paluutaan kävelyretkeltään, kirjoittaa näkyjään ja päätyy huoleen eurooppalaisen ihmisen sielusta. 

Kolmannessa kertomuksessa Walser katselee lasinalusilla leikkiviä lapsia ja huomioi erityisesti koiran, joka pystyhäntäisenä ilmaisee ylpeää onnellisuuttaan päästessään osalliseksi lasten leikkiin. Walser kirjoittaa tuosta onnellisesta pienestä osallisuudesta, mutta samalla ajattelu ja kertomus kehkeytyvät kommentoimaan jotakin monimutkaisempaa elämästä. Walser ei kirjoita sankaritarinoita, vaan elää sattumanvaraisuuden, keskeneräisyyden ja epäonnistumisten maailmassa, pitäen kiinni toivosta.

Fragmenttien tavoin Walserin kirjoitukset pysyvät liikkeessä, eivätkä sano mitään valmista. ROBERT Säkeitä on otteita matkastani, itsenäisiä säkeitä, jotka harovat kohti kokonaisempaa. Ymmärrän, että tuottamani materiaali on ennen kaikkea minun valintojani katsoa maailmaa tässä hetkessä, tässä todellisuudessa. On kuitenkin hauska leikkiä ajatuksella, että jollakin tasolla Robert Walser jatkuu minunkin töissäni. 

Robert Walser oli lopputyöni aihe The Glasgow School of Art - oppilaitoksessa Glasgowssa Skotlannissa vuonna 2010. Osa Galleria 5:ssä olevista töistä olivat esillä näyttelynimellä "I wish I was a fountain" syyskuussa 2010 Glasgowssa Nomi's Kitchen- galleriassa.

Oulussa 16.tammikuuta 2011
Eija Hirvonen