Eija Hirvonen "Kosmopolitania"

KUVASSA: Eija Hirvonen "Kosmopolitania 2"

Eija Hirvonen

"Kosmopolitania"

 23.3.–10.4.2016

 

Astu sisään. Tervetuloa.

Ranskalainen filosofi Jacques Derrida esittää kirjassaan Adieu (1999) kysymyksen: "Is not hospitality an interruption of the self?" Eikö vieraanvaraisuus olekin itsemme keskeytys? Kuka sinä olet? Mistä sinä tulet? Mitä sinä haluat? Hyvä on, voit olla täällä muutaman yön. Vieraanani hyväksyt kotini rajat. Älä sotke paikkoja ja älä syö kaikkia ruokia. Vieraanvaraisuus on myös rajojen astettamista. Joskus vieraanvaraisuuttamme koetellaan kun emme ymmärrä toista. Toisaalta, absoluuttinen vieraanvaraisuus ei ole ehdollista. Se ei sisällä velka - eikä vaihtosuhdetta. Teokseni pohtivat vieraanvaraisuutta. Myös näyttelytila on mahdollisuus vieraanvaraisuuteen. Näyttelytila on mahdollisuus keskeytykseen. Vieraanvaraisuus pitää sisällään vastavuoroisuutta, vaihtoa, kohteliaisuutta, arviointia, saamista ja antamista. Määritän tilaa (näyttelytilaa tai kotiani) ja sen sisältöä, mutta se muuntuu koko ajan kun vieraat astuvat sisään ja poistuvat.

Osa näyttelyn teoksista liittyy matkaan, jonka tein valokuvaaja Jari Haavikon kanssa Lampedusan saarelle vuonna 2012. Lampedusa Sisiliassa on se saari, jonne eteläisestä Afrikasta saapuu vuosittain tuhansia pakolaisia. Erityisesti tällä hetkellä eurooppalaiset joutuvat pohtiman paitsi käytännön toimia ihmishenkien pelastamiseksi myös vieraanvaraisuutta: Miten vieraanvaraisia me kykenemme olemaan? Voimmeko ymmärtää noita kaukaa tulevat ihmisinä toiveineen ja haluineen - niin kuin me kaikki haluamme esittää toivomuksia elämälle? Vieraanvaraisuus on läsnä myös performanssissa, joka esitetään näyttelyn yhteydessä. Se pohjautuu sveitsiläisen kirjailijan Robert Walserin Lumikki-satu muunnelmaan. Tarkastelen Robert Walserin tekstiä myös vieraanvaraisuuden näkökulmasta: meille on kirjoitettu teksti, joka muuntuu ajan ja paikan myötä. Lumikkiluonnoksen esittäjiä ovat lisäkseni kuvataiteilijat Tuomo Kangasmaa ja Kari Yli-Annala.

Näyttelyn työt ovat veistoksia, valokuva ja video.

 

"Eikö vieraanvaraisuus olekin itsemme keskeytys?" Kun toinen astuu kuvaan, joudun kohtaamaan itseni rajat. Voiman vaikutuksesta kappaleeseen syntyy palautumattomia muodonmuutoksia

Eija Hirvonen on Master in Research in Creative Practices (MRes);The Glasgow School of Art vuodelta 2011. Lisäksi hän on valmistunut Sculpture and Environmental Art ; BA (Hons); The Glasgow School of Art vuonna 2009, Suomessa Taideteollisen korkeakoulun koulutuskeskuksessa; Kuvataideterapian täydennyskoulutuksen; vuonna 1995, sekä Oulun yliopiston; humanististen tieteiden kandidaatiksi vuonna 1986. Hirvonen on Oulun Taiteilijaseura -63 ry:n ja Kinesteetti teatterin jäsen.