Eeva Kaisa Jauhiainen & Terhi Kaakinen: Onni on pienissä asioissa

Kuvssa Terhi Kaakisen teos Mmm ja yksityiskohta Eeva Kaisa Jauhiaisen teoksesta Laitan ikkunan raolleen. 
 

Olemme Lahdessa asuvia ja työskenteleviä kuvataiteilijoita. Meitä yhdistää oman elämän, arjen ja äitinä olemisen kuvaaminen teoksissa. Käsillä tekeminen näkyy vahvasti molempien tekniikassa sekä tapa pelkistää hetki ja näin puhutella suoraan katsojaa. Näyttely on herkkä, mutta vahvasti erilaisia tunnetiloja sisältävä. Terhin ilmeikkäät puulapset ja Eeva Kaisan yksityiskohtaiset puuväripiirustukset luovat erilaisia kokonaisuuksia ja tarinoita huoneiden välille.

---

Eeva Kaisa Jauhiainen

Ammennan kuva-aiheeni omasta arjestani, elämästäni kahdestaan 5-vuotiaan lapseni kanssa. Kuvat ovat pysähdyksiä, hetkiä elämästä, niiden sisällä on paljon ajatuksia ja tunteita. Huonekasvit ovat herkkiä, kuin perheenjäseniä, joille on hyvä puhua. Niiden hoito vaatii läsnäoloa. Kasvit saavat ihmiset tuntemaan itsensä turvatuiksi ja suojassa oleviksi. “Laitan ikkunan raolleen” on  hetki, kun aika pysähtyy ja kuljen mielessäni eteenpäin. Olen valmis vastaanottamaan uutta.

Piirrän tällä hetkellä ensisijaisesti puuväreillä. Puuväri sopii juuri minun tavalleni rakentaa kuva viivoilla. Ne mahdollistavat samaan piirustukseen hyvin tarkan viivan ja pehmeämpiä, paksumpia viivoja sisältäviä alueita. Tekniikan hitaus, varsinkin isoissa teoksissa, antaa minulle enemmän aikaa upota kuvan sisälle syvemmin. Vaikka käytän ottamiani valokuvia lähtökohtana, tunne kuvaan ja sen tarina nousee lopullisesti esiin vasta piirtäessä. Pidän siitä, että piirtäminen haastaa minut ja vaatii pitkäjänteisyyttä. Piirrettyjä viivoja ei voi pyyhkiä, jokainen hetki on oltava läsnä. Näyttelyssä on esillä myös posliinimaalaussarja, jonka olen maalannut viimeisen vuoden aikana. Posliinimaalaus on tekniikkana minulle uusi. Siinä voin hyvin yhdistää piirtämistä ja maalaamista. Ja vaikka maalaaminen tuntuu vaikealta, juuri siinä itseni haastaminen tuo tyytyväisyyttä.

Eeva Kaisa Jauhiainen (s.1984) on Kainuussa kasvanut kuvataiteilija. Hän on valmistunut Lahden Taideinstituutista vuonna 2011. Hän kuluu Suomen Taidegraafikoihin, Lahden Taiteilijaseuraan ja Lahden Taidegraafikoihin. Hän työskentelee toiminnanjohtajana Kauno ry:n ylläpitämässä Galleria Uudessa Kipinässä Lahdessa ja on aktiivinen yhdistystoimija.

---

Terhi Kaakinen

Veistän maalattuja, väritettyjä puuveistoksia, joiden aiheet kumpuavat omasta perheenäidin arjestani hauskuudessaan ja raastavuudessaan. Veistoksissani on elämän kirjo monine tunnelmineen, iloine ja kiukkuineen. Todellisuus ja sadut saavat temmeltää veistoksissani yhtä vapaasti ja rinnakkain. Veistoksilleni ominaista on tietynlainen leikittely ja huumori.

Työskentelytapani on intuitiivinen: tartun prosessissa pulpahteleviin ideoihin ja suunnitelmat usein muuttuvat tehdessä. Nautin puun veistämisen fyysisyydestä. Siitä, kun puru ja hiki lentävät. Aloitan veistämisen sähkösahalla, jatkan taltalla, nuijalla, puukolla ja nauhahiomakoneella. Viimeistelen teokset muun muassa vesi- ja puuväreillä. Tehdessä ajantaju parhaimmillaan häviää. Työskentelen mielijohteita sensuroimatta ja lapsellisuutta välttelemättä.

Terhi Kaakinen (s.1979) on ammattilaiskuvanveistäjä, joka on valmistunut Lahden Taideinstituutista vuonna 2006. Hänen ilmeikkäitä, värikkäitä puuveistoksiaan on useissa yksityisissä sekä julkisissa kokoelmissa, mm. valtion, Lahden taidemuseon ja Oulun taidemuseon kokoelmissa sekä Örebron kaupungin kokoelmissa. Hän kuuluu Suomen kuvanveistäjien liittoon sekä Lahden taiteilijaseuraan ja on Päijät-Hämeen taidemuseoyhdistyksen hallituksen jäsen.