Anni Henriksson: "Syvät surut ja ilot"

 

”Galleria 5:n näyttelyssä on pääosassa ikääntyviä naisia kuvaava muotokuvasarja, joka tulee saamaan jatkoa. Teokset syntyvät tarpeesta kurkottaa kohti toisia ihmisiä ja sukupolvia. Malleiksi olen pyytänyt sekä oman sukuni naisia että ihmisiä, joiden kohtaaminen on ollut minulle merkityksellistä. Aiheen rajaaminen naisiin kertoo sukuni ydinperheiden hajoamisesta. Tunsin mummon ja isomummon, mutta en miehiä, joilta olen saanut nimeni ja osan perimästäni. En halua kääntää katsettani tuohon salaperäiseen tuntemattomaan vaan läsnä olevaan ja arkiseen, siihen, minkä olen tuntenut hyvässä ja pahassa. Maalatessani mietin ensi kertaa, miten äidinäidin kädet, hennot ja pienet, kuten omani, mutta työn kovettamat, ovat hoitaneet viisi lasta ja kaksi työtä. Kasvoilla näkyy eletty elämä.

Uusi tavoitteeni on ollut työskennellä havainnon pohjalta. Minua kiinnostaa nähdä, miten valokuvasta irrottautuminen vaikuttaa lopputulokseen, kun maalauksen lähtökohtana ei ole linssin läpi nähty todellisuus. Huomaako eroa? Täysin tavoite ei toteutunut, sillä lopulta mukaan tulivat myös ajasta jo lähteneet sukulaiset.

Maalaan munatemperatekniikalla loputtomin, pienin hipaisuin, jotka jättävät maalauksen pinnan värähtelevään liikkeeseen, kuin hengittämään.", kuvataiteilija Anni Henriksson kertoo tulevasta näyttelystään ja työskentelynsä kulmakivistä.

Anni Henriksson (s.1979 Helsingissä) on Lahdessa asuva kuvataiteilija. Hän on valmistunut Lahden Taideinstituutista vuonna 2005 ja kuuluu sekä Lahden Taiteilijaseuraan että Helsingin Taiteilijaseuraan. Henriksson työskentelee parhaillaan Suomen Kulttuurirahaston Päijät-Hämeen rahaston vuosiapurahan turvin.