Anna Aho: Alive

 

Tervetuloa avajaisiin ti 6.2. klo 17-19.

Kuvataiteilija Anna Aho (s. 1979) yhdistää näyttelyssään maalausta ja videota. Teokset on maalattu akryylimaaleilla läpinäkyvälle muovilevylle, jonka päälle heijastetaan liikkuvaa kuvaa videotykillä. Näin maalaukset heräävät eloon.

Ahon maalauksissa on pikkutarkasti maalattuja ihmishahmoja. ”Ajatus maalausten heräämisestä eloon kiehtoo minua. Maalausten hahmot ovat periaatteessa vankeja, jähmettyneinä ikuisiksi ajoiksi samaan asentoon. Tämä ruokkii mielikuvitustani paitsi keksimään satuja myös arkisemmalla tavalla. Myös meillä ihmisillä on tapana jämähtää asioihin ja tilanteisiin, palata tuttuihin kaavoihin ja keinoihin, vaikka ne eivät ole meille välttämättä hyväksi.”

Näyttelyssä on lisäksi muovilevylle maalattuja maalausten ja varjojen yhdistelmiä. ”Varjot ovat kiinnostaneet minua pitkään. Varjo on samaan aikaan abstrakti ja konkreettinen. Se syntyy valon tiellä olevasta esineestä, mutta on kuitenkin aineeton. Varjot ovat usein tummia, joten ne mielletään usein kuvainnollisesti negatiivisiksi asioiksi. Varjot symboloivat minulle ihmisen sisäisiä asioita, traumoja ja pahoja muistoja. Teosteni aiheet voivat välillä olla vakavia ja jopa synkkiä, mutta kevennän aiheita usein huumorilla.”

”Teoksessa 5 minuuttia maalauksen nainen herää eloon viideksi minuutiksi. Mitä hän tekee? Hän keittää kupin teetä ja juo sen nauttien. Itsekin pitäisi muistaa nauttia myös elämän pienistä, arkisista asioista. Kuuroille korville taas käsittelee parisuhteen riitatilanteita. Kuinka suutuksissaan ei kuunnella toista vaan pidetään omasta näkemyksestä kiinni, vaikka järjellä ajateltuna toinen voisikin olla oikeassa. Ghost kuvaa toivoa siitä, että joskus vielä näkisimme jo kuolleet rakkaamme. Kuuroille korville II:ssa soi hiljaa piano. Kappale on tuttu monille. Minua kiinnostaakin, alkaako sama tai jokin muu musiikki soida näyttelyvieraan päässä hänen katsoessaan teosta.”

Kuva: stillkuva osasta teosta "Kuuroille korville" / akryyli ja video muoville / 100cm x 100cm / 2018