Aino Tervo ja Ilkka Palosaari "Vapaudesta", installaatioita ym.

 

Vapaus on sitä, että mikään ei kiristä, ajatus kulkee vapaasti, jalat on tukevasti maassa ja oman maailmansa voi rakentaa sellaiseksi kuin haluaa. Vapaana on luova, rentoutunut ja onnellinen. Vapaus on lupa olla sellainen kuin on. Vapaus on sitä, että voi murtua ja tulla taas ehyeksi. Vapaus on elää elämänsä.

Vapaus ei ole pakomatka. Vapaus on kaikesta valheellisuudesta irtipäästämistä. Vapaus synnyttää hurmaavia taideteoksia. Vapaus on hyväksyä isän poismeno ja sairaus. Vapautta on olla epätäydellinen ja herkkä neurootikko. Vapautta on tehdä sovinto menneisyytensä kanssa. Vapaus on tehdä itsenäisiä valintoja. Vapaus on olla osa suurempaa kokonaisuutta. Vapautta on olla yksin. Vapautta on, ettei tarvitse olla yksin. Vapaus on olla itsensä paras ystävä. Vapaus on pääskynen. Vapaus on tiedostaa oma heikkoutensa. Vapautta on  nähdä, että muutkin ovat heikkoja. Vapaus on nauramista itselle. Anteeksianto vapauttaa. Taide on vapaus. Rakkaus on vapaus.

Muista että olet vain tomua ja tuhkaa. Ja muista myös, että maailma luotiin sinua varten.

 

Ilkka Palosaari (s.1975)

Palosaari on kotoisin meri-Lapista Torniosta ja kasvanut Oulussa. Palosaari aloitti kuvataidekasvatuksen opinnot Lapin yliopistossa 2004. Vuonna 2008 Ilkka Palosaari haki ja pääsi Vapaan taidekoulun karsintakurssille, josta hänet valittiin jatko- ja ateljeeluokille opiskelemaan taidemaalarin ammattitutkintoa, josta valmistui 2012. Toiminut sen jälkeen itsenäisenä taiteilijana, osallistunut useisiin ryhmänäyttelyihin sekä järjestänyt omia yksityisnäyttelyitä ympäri Suomea. Taiteilijan työn lisäksi hän on tehnyt myös teatterilavastuksia sekä taiteen opetustyötä.

Palosaari on ennenkaikkea käsityöläiseksi itsensä samastava, käyttäen sitä materiaalia mikä kulloinkin tuntuu sopivalta. Joskus löydetyt esineet ja eri kierrätysmateriaalit kiinnittyvät sisällöllisiksi elementeiksi. Kankaat hän ompelee aina käsin. Taidettaan hän luonnehtii veistoksen ja maalauksen välimaastossa olemisena – muoto ja materiaalisuus on tärkeässä osassa. Koulutuksestaan huolimatta puhtaasti maalarina hän ei kuitenkaan itseään pidä, vaikkakin erityinen suhde väriin on säilynyt. Teosten koon suureneminen, neliön ankaruudesta irti päästäminen sekä kiinnostus tilallisuuteen alkoi jo opiskeluaikana. Prosessi on edelleen käynnissä.

”Taide syntyy elämästä. Se on tehtävä.”

Aino Tervo (s. 1976) on lähtöisin Yli-Iistä. Hän on opiskellut kuvataiteita Limingan taidekoulussa sekä Turun ja Saimaan amk:ssa. Tervo on piirtäjä ilmaisutavasta riippumatta. Hänelle on tärkeää löytää kuhunkin työhön sopiva väline, jossa on oikeanlainen terän muoto, terävyys/tylsyys, sävy, voimakkuus ja tuntuma kädessä. Aina jälki ei löydy kynästä tai pensselistä. Silloin täytyy laittaa niin sanotusti kädet taikinaan ja esimerkiksi liimata paperisuikaleita tai kieputtaa narua.

Sisältö Tervon töihin tulee siitä, mitä hänellä on milloinkin pinnassa tai välittömästi pinnan alla. Eletystä ja elämättömästä.

 

Taiteilijatapaaminen sunnuntaina 18.1.2015 klo 14-15. Tervetuloa!